Dlaczego zupa jest najlepsza na kolację

Jest lekka i ciepła. Nasz organizm nie będzie miał problemu z jej trawieniem. Ciepły i płynny posiłek ogrzewa, nawilża i wycisza nas przed snem.

Zupa jest najlepszym uzupełnieniem codziennych posiłków,  a jednocześnie w sposób prosty i naturalny daje nam wytchnienie, wyciszenie, ogrzanie oraz nie obciąża nocnego wypoczynku.

Zupy to moje ulubione kolacje i polecam je każdemu. Jeżeli nigdy nie jadłaś takich kolacji, to wypróbuj i sprawdź jak wpływają na jakość Twojego snu i czy zmieniają Twoje poranki.

Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

Marchewka

Pietruszka

Seler

Por

Zielony groszek

Kasza jaglana

Bulion warzywny

Kurkuma, sól, pieprz

W garnku podgrzewamy masło klarowane, następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i pora pokrojonego w cienkie pół plastry oraz groszek zielony. Mieszamy z masłem i zalewamy gorącym bulionem.  Dodajemy kilka łyżek kaszy jaglanej. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 min do miękkości warzyw oraz kaszy.

Zupa pieczarkowa z zieloną pietruszką i fasolą mung dal

Pieczarki

Marchewka

Zielona pietruszka

Bulion warzywny

Fasolka mung dal

Sól, pieprz

W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pokrojone w kostkę lub plastry pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę. Zalewamy gorącym bulionem. Następnie dorzucamy fasolkę mung dal oraz posiekaną zieloną pietruszkę.  Wszystko gotujemy ok. 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pikantna zupa z mlekiem kokosowym

Zielona fasolka szparagowa

Pieczarki

Papryka czerwona

Mleko kokosowe

Bulion

Makaron ryżowy

Imbir, chili

Sól, pieprz

W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pokrojony drobno imbir i chilli. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki zieloną fasolkę, pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zalewamy wszystko gorącym bulionem. Gotujemy ok. 15 min. Wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na koniec gotowania dolewamy mleko kokosowe i doprawiamy solą i pieprzem.

Krupnik

Marchewka

Pietruszka

Ziemniaki

Cebula

Kasza jęczmienna

Natka pietruszki

Sól. pieprz

W garnku podgrzewamy masło klarowane wrzucamy gorczycę czarną, kurkumę. Gdy przyprawy się podgrzeją wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodajemy marchewkę, pietruszkę korzeń i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem.  Dosypujemy kaszę jęczmienną oraz natkę pietruszki. Gotujemy do miękkości warzyw czyli ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa z soczewicy

Marchewka

Soczewica

Bulion

Czarna gorczyca

Zielona pietruszka

Kminek

Ziarna kolendry

Sól, pieprz, kurkuma, imbir, chilli

W garnku roztapiamy masło klarowane,  dodaję czarną gorczycę, kminek i rozkruszone ziarna kolendry. Jak przyprawy się podgrzeją i zaczną pękać dodajemy soczewicę, marchewkę pokrojoną w kostkę i mieszam z masłem oraz przyprawami. Zalewamy ciepłym bulionem warzywnym, dodajemy sól, pieprz, kurkumę, imbir, chilli. Gotujemy do ugotowania soczewicy i warzyw, czyli ok. 20 min. Posypujemy świeżą pietruszką i delektujemy się smakiem i ciepłem.

Zupa z dyni

Dynia

Cebula

Czosnek

Ziemniak

Imbir

Bulion warzywny

Mleko kokosowe

Sól, pieprz, ziarna kolendry, gałka muszkatołowa, papryka chilli

W garnku, na maśle klarowanym szklimy cebulę okrojona w piórka, rozdrobniony czosnek i chilli, następnie dodajemy kawałek imbiru oraz pokruszone ziarna kolendry. Następnie dorzucamy dynię i ziemniaka pokrojone w kostkę. Lekko obsmażamy i zalewamy bulionem. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Na koniec wszystko dokładnie blendujemy na aksamitny krem. Posypujemy prażonymi pestkami dyni Możemy też polać odrobiną oleju z dyni.