Dlaczego zupa jest najlepsza na kolację
Jest lekka i ciepła. Nasz organizm nie będzie miał problemu z jej trawieniem. Ciepły i płynny posiłek ogrzewa, nawilża i wycisza nas przed snem.
Zupa jest najlepszym uzupełnieniem codziennych posiłków, a jednocześnie w sposób prosty i naturalny daje nam wytchnienie, wyciszenie, ogrzanie oraz nie obciąża nocnego wypoczynku.
Zupy to moje ulubione kolacje i polecam je każdemu. Jeżeli nigdy nie jadłaś takich kolacji, to wypróbuj i sprawdź jak wpływają na jakość Twojego snu i czy zmieniają Twoje poranki.
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną
Marchewka
Pietruszka
Seler
Por
Zielony groszek
Kasza jaglana
Bulion warzywny
Kurkuma, sól, pieprz
W garnku podgrzewamy masło klarowane, następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i pora pokrojonego w cienkie pół plastry oraz groszek zielony. Mieszamy z masłem i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy kilka łyżek kaszy jaglanej. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 min do miękkości warzyw oraz kaszy.
Zupa pieczarkowa z zieloną pietruszką i fasolą mung dal
Pieczarki
Marchewka
Zielona pietruszka
Bulion warzywny
Fasolka mung dal
Sól, pieprz
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pokrojone w kostkę lub plastry pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę. Zalewamy gorącym bulionem. Następnie dorzucamy fasolkę mung dal oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystko gotujemy ok. 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pikantna zupa z mlekiem kokosowym
Zielona fasolka szparagowa
Pieczarki
Papryka czerwona
Mleko kokosowe
Bulion
Makaron ryżowy
Imbir, chili
Sól, pieprz
W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pokrojony drobno imbir i chilli. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki zieloną fasolkę, pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zalewamy wszystko gorącym bulionem. Gotujemy ok. 15 min. Wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na koniec gotowania dolewamy mleko kokosowe i doprawiamy solą i pieprzem.
Krupnik
Marchewka
Pietruszka
Ziemniaki
Cebula
Kasza jęczmienna
Natka pietruszki
Sól. pieprz
W garnku podgrzewamy masło klarowane wrzucamy gorczycę czarną, kurkumę. Gdy przyprawy się podgrzeją wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodajemy marchewkę, pietruszkę korzeń i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem. Dosypujemy kaszę jęczmienną oraz natkę pietruszki. Gotujemy do miękkości warzyw czyli ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa z soczewicy
Marchewka
Soczewica
Bulion
Czarna gorczyca
Zielona pietruszka
Kminek
Ziarna kolendry
Sól, pieprz, kurkuma, imbir, chilli
W garnku roztapiamy masło klarowane, dodaję czarną gorczycę, kminek i rozkruszone ziarna kolendry. Jak przyprawy się podgrzeją i zaczną pękać dodajemy soczewicę, marchewkę pokrojoną w kostkę i mieszam z masłem oraz przyprawami. Zalewamy ciepłym bulionem warzywnym, dodajemy sól, pieprz, kurkumę, imbir, chilli. Gotujemy do ugotowania soczewicy i warzyw, czyli ok. 20 min. Posypujemy świeżą pietruszką i delektujemy się smakiem i ciepłem.
Zupa z dyni
Dynia
Cebula
Czosnek
Ziemniak
Imbir
Bulion warzywny
Mleko kokosowe
Sól, pieprz, ziarna kolendry, gałka muszkatołowa, papryka chilli
W garnku, na maśle klarowanym szklimy cebulę okrojona w piórka, rozdrobniony czosnek i chilli, następnie dodajemy kawałek imbiru oraz pokruszone ziarna kolendry. Następnie dorzucamy dynię i ziemniaka pokrojone w kostkę. Lekko obsmażamy i zalewamy bulionem. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Na koniec wszystko dokładnie blendujemy na aksamitny krem. Posypujemy prażonymi pestkami dyni Możemy też polać odrobiną oleju z dyni.
A skąd bierzesz bulion warzywny? Codziennie gotujesz świeży? Czy radzisz sobie inaczej?
Bulion warzywny gotuję w dużym garnku. Nadmiar gorącego bulionu wlewam do słoików i zakręcam. Po przestudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. W ten sposób nie muszę gotować go codziennie.
Jak gotuję bulion możesz zobaczyć na FB grupie Ajurweda w wielkim mieście https://www.facebook.com/groups/765028180814472/?ref=share_group_link Zapraszam.