Zdrowie to stan, na który pracujemy a nie stan, który się nam należy czyli jak zadbać o siebie przed zimą

Właśnie przyszła jesień i …

Co teraz jesienią jest dla naszego organizmu najbardziej potrzebne? Przede wszystkim dobra odporność, żeby nie łapać infekcji i nie chorować jesienią, zimą, a nawet wczesną wiosną. Tak naprawdę na odporność powinniśmy pracować przez cały czas, bez przerwy, ale jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy, to nie zniechęcajmy się. Jak to mówią, lepiej późno niż wcale. Zaczynając teraz, mamy jeszcze szansę żeby w tym sezonie zimowym chorować rzadziej, krócej i szybciej wracać do zdrowia.

Co możemy zrobić już teraz

Jednym z czynników wpływających na naszą odporność jest dieta, czyli to co jemy. Zwróćmy uwagę, na to co kładziemy na talerz i w jakich ilościach. Z pozoru zdrowe produkty w nadmiarze mogą powodować problemy. Wrogiem odporności jest przede wszystkim cukier, nabiał i biała mąka, czyli białe pieczywo, a także banany. Są to produkty, które powodują nadmierne gromadzenie się śluzu w organizmie i przez to łatwiejsze łapanie wszelkich infekcji. Postarajmy się je ograniczyć lub z nich zrezygnować. W budowaniu ochrony przed bakteriami i wirusami nie pomaga też zimne, przetworzone jedzenie oraz słodkie i gazowane napoje. Postarajmy się żeby w naszym menu częściej gościły sezonowe, gotowane warzywa, białko, tłuszcze dobrej jakości oraz kasze. Pamiętajmy o ciepłych zupach warzywnych i gulaszach. Nasz organizm je uwielbia i na pewno się odwdzięczy dobrym samopoczuciem i zdrowiem.

Czy jeszcze coś może nam pomóc

Oczywiście, przecież przyprawy również mają leczniczą moc i mogą nas wspomóc. Takimi przyprawami jest kurkuma i imbir. Możemy dodawać je do wielu dań. Ale możemy je również pić jak herbatkę: po pół łyżeczki kurkumy oraz imbiru zalać gorącą wodą lub mlekiem (może być roślinne). Napój ten ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Skuteczna jest również kuracja miodem lub pyłkiem pszczelim, która wspiera naszą odporność. Kuracja powinna trwać 2-3 miesiące, czyli czas zacząć. Codziennie zjadamy łyżeczkę miodu lub pyłku, możemy  rozpuścić w wodzie.

Czy to wystarczy

Na pewno pomoże, ale nie zapominajmy, że nie tylko dieta ma wpływ na naszą odporność. Ważny jest również wypoczynek, ruch na świeżym powietrzu i słońce. Natura jest naszym sprzymierzeńcem w nabywaniu odporności, dlatego warto cieszyć się przebywaniem w niej jak najwięcej przez cały rok. Pamiętajmy też o piciu ciepłej wody przez cały dzień. To rozgrzewa nasz organizm, który w sezonie jesienno-zimowym jest bardziej narażony na wychładzanie. Ciepła woda pomoże utrzymać nam stałą temperaturę. Do wody można też dodać imbir.

Przyprawy, które wspomagają odporność

  • CYNAMON

Posiada przede wszystkim właściwości antyseptyczne i odkażające. Ma także działanie przeciwbólowe oraz daje naszemu ciału poczucie świeżości i przepływu nowej energii. Jest lekko pikantny, ale dzięki temu wspaniale rozgrzewa nasz organizm.  Z tego względu jest polecany zwłaszcza zimą. Przy jakimkolwiek przeziębieniu warto sporządzić miksturę składającą się z cynamonu, imbiru, czosnku oraz kardamonu.

  • IMBIR

Działa przede wszystkim stymulująco, moczopędnie, przeciwbólowo, a także przeciwwymiotnie. Przyjmować można go w formie suszonej lub świeżej, np. jako dodatek do herbaty. Napar z 1 łyżeczki suszonego imbiru oraz 1 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczki kopru pozwoli nam zwalczyć objawy zarówno przeziębienia, jak i grypy.

  • KURKUMA

Jest to wspaniały lek, a zarazem najlepszy naturalny antybiotyk. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a także ułatwia trawienie, wzmacnia florę bakteryjną jelit. Idealnie sprawdza się przy cukrzycy, obniżając poziom glukozy we krwi. Warto pamiętać, że kurkumy nie należy spożywać na surowo. Powinna być ona zawsze poddana obróbce termicznej, chociaż przez kilka minut.

A na koniec jeszcze wspomnę, że dużym wsparciem naszej odporności jest pozytywne myślenie. Zwróć uwagę czego słuchasz, co oglądasz, co czytasz, z kim rozmawiasz, czym się otaczasz. Nie myślmy o chorobach, zadbajmy o siebie ?

A.