Hummus to orientalna pasta z ciecierzycy, przyprawiona kuminem i z dodatkiem pasty tahini. Jest czymś, bez czego trudno wyobrazić sobie wschodnią kuchnię. Obecnie zdobył już uznanie na całym świecie, a jego przygotowanie jest szybkie i łatwe. Hummus jest daniem, które syci na długo i dodaje energii.

Ciecierzyca w Ajurwedzie

Według Ajurwedy ciecierzyca ma smak słodki, działanie wyczuwalne w ustach i w żołądku wychładzające, a smak po strawieniu ostry. Jest ciężka i trudna do strawienia. Podnosi Vatę, a balansuję Pittę i Kaphę.

Wartości odżywcze hummusu

Hummus nie tylko zachwyca smakiem, ale także dzięki ciecierzycy zawiera wiele zdrowych składników odżywczych, takich jak kwas foliowy czy witamina C. Co jeszcze znajdziemy w orientalnej paście?

  • Witamina B9 (kwas foliowy) i witamina B6 bierze udział w podziałach komórek, zwłaszcza nerwowych.
  • Witamina B1 odgrywa ważną rolę w metabolizmie węglowodanów i jest niezbędna dla funkcjonowania układu nerwowego.
  • Witamina B2 zapewnia zdrową skórę, włosy i paznokcie.
  • Witamina B3 konieczna do rozwoju czerwonych krwinek oraz  chroni układu nerwowy
  • Witamina C bierze udział w budowie kolagenu, kości, tkanki łącznej, dziąseł i zębów. Chroni przed wolnymi rodnikami, a także bierze udział w procesach metabolicznych, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w przyswajaniu żelaza.

Hummus jest również bogaty w minerały: wapń, magnez, potas, cynk i żelazo. To sprawia, że pasta jest szczególnie wartościowa dla wegetarian i wegan, a także dla osób mających skłonność do anemii.

Ponadto hummus jest bogaty w błonnik, który reguluje pracę układu trawiennego. Błonnik chroni przed zaparciami, cukrzycą, otyłością, chorobami układu krążenia, rakiem okrężnicy i hemoroidami.

Prosty przepis na Hummus

Do hummusu potrzeba tylko kilku składników. Dla 4 osób potrzebujesz:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina wody z gotowania ciecierzycy
  •  3 łyżki pasty tahini czyli pasty z sezamu
  • kumin, sól, pieprz do doprawienia

 

Suszoną ciecierzycę należy namoczyć w wodzie przez noc, a następnie gotować co najmniej 2 godziny aż do miękkości.  Następnie ciecierzycę należy zmiksować z oliwą i czosnkiem oraz sokiem z cytryny na gładką masę. Następnie dodać pastę tahini, aby uzyskać charakterystyczny orzechowy smak hummusu. Im więcej pasty sezamowej, tym hummus będzie bardziej sezamowy w smaku. i przyprawić do smaku. Pastę można wzbogacać różnymi dodatkami: suszonymi pomidorami, burakami, czarnuszką lub papryką.

Hummus podaje się na zimno jako pastę do smarowania pieczywa lub dip do warzyw, może być także składnikiem sałatek. Na sposób orientalny do pasty podaje się podpłomyki lub falafel. Hummus smakuje pysznie z podpieczonym chlebem. Pastę można ozdobić listkami świeżej pietruszki, czarnymi oliwkami albo posypać suszoną papryką.