Masło klarowane to podstawa kuchni ajurwedyjskiej. To nie jest zwykły tłuszcz. Poprawia trawienie, a także procesy wchłaniania i przyswajania składników odżywczych. W niewielkich dawkach równoważy wszystkie dosze. Jest również nośnikiem ziół. Odkąd zaczęłam robić masło klarowane sama, to nie przychodzi mi do głowy, żeby je kupować.

Komu masło klarowane służy

Osoby z podwyższonym cholesterolem i otyłe nie powinny spożywać zbyt dużych ilości masła klarowanego. Masło klarowane jest dobre dla Vaty i Pitty, a w umiarze może być również spożywane przez Kapha. Jak we wszystkim Ajurweda również w spożywaniu masła klarowanego zaleca umiar.

Zalety masła klarowanego

➡️Korzystnie wpływa na trawienie.

➡️Wzmacnia ogień trawienny.

➡️Poprawia pamięć.

➡️Uelastycznia ciało.

W Ajurwedzie masło klarowane ma wszechstronne zastosowanie jest wykorzystywane do gotowania, masażu oraz jako kosmetyk.

Jak zrobić masło klarowane

Do garnka wrzucam kostkę prawdziwego masła, roztapiam i podgrzewam na małym ogniu. Nie mieszam, ale pilnuję, żeby się nie przypaliło.
Na początku masło hałasuje bulgotaniem, jest mętne i wydziela nieprzyjemny zapach. Gdy jest już gotowe cichnie, robi się klarowne zaczyna pachnieć delikatnie orzechowo. To jest moment, żeby zlać masło do glinianego, wyparzonego pojemnika. Zlewam przez sitko, na które dodatkowo nakładam gazę. Gdy masło ostygnie zamykam pojemnik, żeby nic się do niego nie dostało. Masło z pojemnika zawsze biorę czystą łyżką. Pilnuję, żeby nie dostały się do niego resztki jedzenia, woda lub inne rzeczy, które spowodują, że masło się zepsuje. Ghee przechowujemy poza lodówką. Dobrze sklarowane masło, nie ma terminu ważności.

Gotowanie na maśle klarowanym to nie tylko zdrowie, ale również wygoda i esencja smaku.

A.