Obiad powinien być naszym głównym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego:

zjedz takie śniadanie żebyś mogła pomyśleć o przygotowaniu obiadu,

zjedz taki obiad żebyś nakarmiła siebie na cały dzień,

zjedz taką kolację żebyś mogła spokojnie zasnąć

Najlepsze godziny na spożycie obiadu, to pomiędzy 12:00 a 14:00, wtedy kiedy nasz ogień trawienny jest najsilniejszy. Spożywając w tych godzinami największy posiłek mamy największą szansę na jego prawidłowe strawienie. Dobry obiad, to odpowiednia zawartość białka. Jeżeli nasz obiad będzie miał w swoim składzie strączki, ryby lub mięso, to zapotrzebowanie na dużą i ciężką kolację oraz przekąski zacznie znikać. Najlepszą propozycją obiadu jest oczywiście ciepły posiłek, zwłaszcza podczas zimnej pory roku. Gotowanie jedzenia wykonuje dwa zadania:

1. Ogrzewa je, by poprawić przepływ krwi w układzie pokarmowym i poprawić trawienie

2. Ułatwia trawieni, gdyż surowe warzywa są po prostu trudne do strawienia. Możesz je ugotować na parze, podgrzać na patelni z odrobiną masła, czy sparzyć wrzątkiem, ale daj swojemu trawieniu fory. Gotowanie przy użyciu ghee (klarowanego masła) sprawia, że stają się jeszcze łatwiejsze do strawienia, bo ghee wzmacnia agni.

Moje propozycje na obiad:

Gołąbki z soczewicą i białą kaszą gryczaną

Kapusta włoska

Kasza biała gryczana

Czerwona soczewica

Dynia

Pieczarki

Cebula

Zielona pietruszka lub mięta

Sól, pieprz,

W garnku z osoloną wodą gotujemy w całości kapustę włoską, aż do miękkości. Ugotowaną odstawiamy do ostygnięcia. Soczewicę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim oraz kurkumą. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie do kleistej konsystencji. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowany aż się zarumieni. Następnie dorzucamy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Na koniec smażenia dodajemy sól i pieprz.

Farsz: Do miski  wrzucamy ugotowaną kaszę, soczewicę, cebulę z pieczarkami i mieszamy. Dodajemy pokrojoną drobno zieloną pietruszkę lub miętę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem.

Sos. Dynię kroimy w drobną kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody lub bulionu. Gotujemy aż dynia nam się zacznie rozpadać.  Następnie blendujemy na pulpę. Na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pulpę dyniową i gotujemy całość jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Zawijanie gołąbków: odcinamy po jednym liściu kapusty i usuwamy grube części. Kilka liści zostawiamy do wyścielenia garnka, w którym będziemy gotować gołąbki. Na liść nakładamy farsz i zawijamy gołąbka. Gołąbki układamy w garnku, wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.  Wlewamy niewielką ilość wody lub bulionu i dusimy pod przykrywką przez 15 minut. Ugotowane gołąbki polewamy sosem dyniowym.

Papryka nadziewana kaszą jaglaną

Średnie papryki, mogą być w różnych kolorach

Kasza jaglana

Marchewka

Zielony groszek

Zielona pietruszka

Cebula

Ścinamy kapelusz papryki i czyścimy ją od środka. Następnie nacieramy ją w środku oliwą, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę aż się  zarumieni. Następnie dodajemy marchewką i dorzucamy zielony groszek. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do kleistej konsystencji. Po przestudzeniu dodajemy do kaszy podsmażone warzywa i pokrojoną drobno zieloną pietruszkę. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy paprykę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Paprykę pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

Gulasz warzywny z białą fasolą

Marchewka

Pietruszka

Papryka

Cebula

Fasola biała

Bulion

Sól, pieprz kajeński, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

Fasolę namaczamy na noc. Następnie gotujemy przez ok. 1,5 h z liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Na koniec gotowania dodajemy sól. W garnku na maśle klarowanym prażymy kminek, wrzucamy i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucamy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i paprykę. Dodajemy ugotowaną fasolę i zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem kajeńskim oraz solą. Gotujemy ok. 30 min. Podajemy z kaszą lub ryżem oraz kiszonym ogórkiem lub burakiem kiszonym.

Makaron z warzywami

Cukinia

Pomidory

Soczewica czarna

Szpinak

Cebula

Makaron spaghetti

Sól,  pieprz, gałka muszkatołowa

Soczewicę czarną gotujemy w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim, ok. 40 minut. Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półtalarki. Podsmażamy wszystko razem. Na koniec dorzucamy szpinak oraz soczewicę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Makaron polewamy sosem warzywnym. Dobrze się komponuje z kiszonkami.

Kasza gryczana z kurkami i dynią

Dynia

Kurki

Cebula

Kasza gryczana palona

Koperek zielony

Sól, pieprz,

Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula się zarumieni dodajemy kurki. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko podsmażamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Łączymy kaszę z warzywami oraz posypujemy koperkiem.